Web Analytics Made Easy - Statcounter

اصلاح نرخ خرید تضمینی گندم ، مطالبه‌ی کشاورزان و فعالان حوزه محصولات استراتژیک بود‌ که بارها‌ مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در نهایت امر نیز بی ثمر‌باقی‌ ماند. پس از برگزاری نشست‌های متعدد در این باره سرانجام در مورخ ۵ فروردین ماه ۱۴۰۰ مقرر شد تا پس از پایان  تعطیلات نوروزی، جلسه شورای قیمت‌گذاری محصولات استراتژیک مسئولان برای اصلاح نرخ خرید  گندم برگزار گردد تا شاید این بار دولت متقاعد و با اصلاح نرخ آن موافقت کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در مهرماه سال گذشته، دولت نرخ ۴۰۰۰ تومانی را برای خرید تضمینی گندم مصوب کرد اما با توجه به نرخ تورم ، افزایش قیمت‌ها و بالا رفتن هزینه‌های تولید، فعالان این حوزه این نرخ را نیازمند  اصلاح و نادرست تلقی‌ می‌کردند. اعلام نرخ خرید تضمینی گندم توسط دولت دررحالی رخ داد که وزیر جهاد کشاورزی نیز خود بر لزوم اصلاح قیمت گندم بر اساس هزینه‌های تولید تاکید داشت اما‌ نتوانست آن را اصلاح کند.

مهم‌ترین نقد آگاهان این حوزه بر اصلاح نرخ خرید تضمینی این بود که در حال‌حاضر قیمت هر کیلوگرم جو که همیشه ارزان تر از گندم است،  ۵۵۰۰ تومان و گندم نیز بیشتر از ۵۰۰۰ خرید و فروش می شود. بنابراین نادرست است که نرخ خرید تضمینی گندم در سال ۱۴۰۰، ۴۰۰۰ تومان باشد. از طرفی دیگر قیمت هر کیلوگرم گندم در کشورهای همسایه، ۹۰۰۰ تومان است.

*نرخ پایین خرید گندم چه تبعاتی دارد؟

کارشناسان و مسئولان حوزه کشاورزی بر این باورند که خرید تضمینی به قیمت ۴۰۰۰ تومان باعث قاچاق و خروج غیر قانونی گندم از مرز ها می‌شود؛ اگر این قیمت اصلاح نشود و نزدیک به قیمت واقعی نباشد، دولت حتی شاید نتواند ۴۰ تا ۵۰ درصد گندم مورد نیاز خود برای خبازی ها را خریداری کنند.

آن‌ها می‌گویند؛ سال گذشته نیز درحالی ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم توسط دولت خریداری شد که حدود ۱۴ میلیون تن  تولید شده بود و مابقی تولید توسط دلال ها و دامداری ها خریداری شد و بخشی از آن نیز به خارج کشور  قاچاق شد؛ همچنین بخشی از این گندم نیز در انبار و سیلو ها نگه داشته شده است. به همین خاطر است که پیشنهاد اصلاح قیمت مطرح و قیمت پیشنهادی بر ۶ هزار‌تومان است.

*شورای قیمت‌گذاری، قیمت نهایی خرید گندم را تعیین می‌کند

دراین راستا محمد باقر قالیباف ، رییس‌ مجلس شورای اسلامی نیز مورخ ۱۷ فروردین ماه ۱۴۰۰ دردر جریان بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی در مورد تامین نهاده‌های دامی عنوان کرد: «قیمت گذاری محصولات کشاورزی از مباحث اصلی است، مجلس اصرار دارد که قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی توسط شورای قیمت گذاری تعیین شود.»

سرانجام مقرر شد تا در‌تاریخ ۲۳ فروردین ۱۴۰۰ شورای قیمت گذاری محصولات استراتژیک قیمت را‌ بررسی و پیشنهاد نهایی را ارائه دهد.

با برگزاری این جلسه اما قیمت نهایی مصوب نشد و به روز چهارشنبه، ۲۵ فروردین ماه موکول شد. عطااله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران درباره آخرین جزئیات نرخ خرید تضمینی گندم اظهار کرد: «گرچه در جلسه امروز شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی، وزارتخانه‌های امور اقتصاد و دارایی، وزارت جهاد و نمایندگان بخش خصوصی بر اصلاح قیمت تاکید داشتند، اما نرخ نهایی گندم تصویب نشد. روز چهارشنبه قرار است جلسه‌ای با حضور وزیر جهاد کشاورزی، بنیاد ملی گندمکاران به نمایندگی از بخش خصوصی، رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه تشکیل شود و در نهایت رقم نهایی تصویب شود.»

این وقفه در حالی‌ست که کشاورزان چشم انتظار اعلام قیمت نهایی هستند. از این رو «پارس‌نیوز» به گفت‌وگو با‌ محمد شفیع ملک زاده، رییس نظام صنفی کشاورزی‌ پرداخت تا علت وقفه را‌ جویا و پیشنهاد نهایی نرخ خرید تضمینی گندم را‌بررسی کند.

*نرخ خرید هرکیلو گندم، اصلاح می‌شود/ موافقت تشکل‌ها برای بررسی مجدد

وی در تشریح این موضوع عنوان کرد: «طی نشست شورای قیمت گذاری‌، درخواست ۶ نفر از اعضای تشکل‌ها و شورا‌ها بررسی شد. این درخواست با توجه به اعتراضات متعدد کشاورزان مبنی بر پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم مطرح شد. دلیل طرح این موضوع هم تبعات بد پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم بود لذا مقرر شد تا در طول این نشست، اعتراضات مورد بحث و بررسی قرار گیرد تا قیمت نهایی با اصلاح اعلام شود.»

او افزود: «نشست شورای قیمت‌گذاری‌ محصولات استراتژیک مسئولان برای اصلاح نرخ خرید گندم با غیبت رییس سازمان برنامه و بودجه و همچنین وزیر اقتصاد برگزار شد‌. البته نمایندگان رییس سازمان برنامه و بودجه و وزیر اقتصاد در این نشست حضور به عمل رساندند اما به دلیل آنکه عضو رسمی شورا نیستند حق رأی نداشته  و نرخ نهایی مصوب نگشت‌. گفتنی‌ست که اظهار نظرات لازم صورت و تبعات پایین بود نرخ خرید گندم نیز مطرح شد.»

ملک‌زاده تصریح کرد: «طی این نشست به مسئولان اعلام کردیم که در صورت عدم اصلاح قیمت، نه تنها سال آینده از کشت این محصول استقبال نمی‌شود و تولید آسیب می بیند بلکه در سال زراعی جاری نیز دولت نمی‌تواند نیاز کشور را از محل تولید داخل تأمین کند و گندم‌ها به عنوان خوراک دام مصرف می‌شوند؛ ضمن اینکه بخشی از محصول نیز به خارج از کشور قاچاق خواهد شد.»

رییس نظام صنفی و محصولات کشاورزی کشور می‌گوید: «حقیقت آن است که قیمت خرید ۴۰۰۰ تومانی کفاف هزینه‌های تولید را نمی‌دهد  و مسبب بروز مشکلات متعددی می‌‌شود. بنابراین اصلاح این نرخ، مطالبه‌ای جدی بود.»

او در پایان این گفت‌وگو یادآور شد: «بیان نظرات و تبعات با غیبت رییس سازمان برنامه و بودجه و وزیر اقتصاد در نهایت‌موجب اصلاح نرخ خرید گندم شد.‌ اعضای شورا متقاعد شدند که قیمت خرید تضمینی گندم باید اصلاح شود و با توجه به اینکه نظرات مختلفی در خصوص قیمت تمام شده تولید وجود داشت، مقرر شد معاون برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی زمان جدیدی را برای برگزاری جلسه‌ای تعیین و به ما اعلام کند.  در جلسه آتی تشکل‌های کشاورزی به همراه بخش دولتی، آنالیزهای خود را ارائه و با بررسی دقیق و جمع بندی این آنالیزها، قیمت تمام شده تولید گندم را مشخص خواهند کرد.»

 

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: اصلاح نرخ خرید تضمینی گندم نرخ تورم محمد باقر قالیباف سازمان برنامه و بودجه گندمکاران اصلاح نرخ خرید تضمینی گندم قیمت نهایی خرید گندم نرخ تضمینی گندم سازمان برنامه و بودجه نرخ خرید تضمینی گندم قیمت گذاری محصولات محصولات استراتژیک شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی اصلاح نرخ خرید اصلاح قیمت ۴۰۰۰ تومان قیمت نهایی خرید گندم مقرر شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۷۸۸۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحد‌های خوراک دام و طیور

عطاالله هاشمی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: با توجه به بارش‌های اخیر و پیش بینی سازمان هواشناسی مبنی بر شرایط مساعد بارش در اردیبهشت انتظار می‌رود که حداقل میزان خرید تضمینی گندم ۱۲ میلیون تن باشد.

به گفته او، برآورد‌ها حاکی از آن است که امسال میزان تولید گندم به بالای ۱۴ میلیون تن برسد که براین اساس نیازی به واردات گندم حتی برای صنف و صنعت هم نخواهیم داشت.

هاشمی ادامه داد: تسریع در پرداخت مطالبات گندمکاران و اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم در قالب جایزه تحویل راهکار تحقق خودکفایی گندم و بی نیازی از واردات محسوب می‌شود، در غیر این صورت به سبب ورود دلالان و واسطه‌ها در امر خرید، گندم تولیدی به سمت جایگزینی خوراک دام و طیور یا قاچاق به آن سوی مرز‌ها هدر می‌رود.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه پیگیری جایزه تحویل گندمکاران به جایی نرسیده است، افزود: علی رغم پیگیری‌های مکرر برای اصلاح نرخ، هنوز به جایی نرسیده ایم که به نظر می‌رسد عده‌ای برای بحث خودکفایی کارشکنی می‌کنند.

به گفته او، بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت گندم در بازار‌های جهانی و کشور‌های اطراف با احتساب دلار آزاد ۲۰ درصد بالاتر از تولید داخل است که متاسفانه واردکنندگان با کارشکنی در امر تولید بدنبال واردات هستند، درحالیکه کیفیت گندم خارجی و داخلی با یکدیگر قابل قیاس نیست چراکه آنها گندم‌های درجه یک را به ما نمی‌فروشند و گندم‌های درجه ۲ و ۳ بالاتر از قیمت تولید داخل به ما می‌دهند.

هاشمی گفت: بنابر سیاست برنامه هفتم مبنی بر خودکفایی گندم به عنوان مهم‌ترین محصول استراتژیک انتظار می‌رود که طبق قانون ۲۴ ساعت پس از تحویل مطالبات گندمکاران واریز شود و هرچه سریع ترجایزه تحویل به منظور ایجاد ترغیب کشاورزان اعلام شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • بیش از ۲۱ هزار گندم در سیستان و بلوچستان خریداری شد
  • دولت تا حد امکان برای برنج و چای «خرید تضمینی» نخواهد داشت
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحد‌های خوراک دام و طیور
  • خرید تضمینی ۶۰ هزار تن گندم از کشاورزان فارس
  • خرید تضمینی گندم در فارس به ۶۰ هزار تن رسید
  • خرید بیش از ۲۱ هزار تن گندم از کشاورزان سیستان و بلوچستان
  • برداشت گندم از مزارع کرمانشاه آغاز شد
  • بیش از ۷۷۰ هزار تن گندم در خوزستان خریداری شد
  • خرید بیش از ۷۷۰ هزار تن گندم در خوزستان+فیلم
  • خرید تضمینی گندم ۳۰ درصد افزایش یافت